معرفی رشته علوم مهندسی مکانیک دانشگاه پیام نور

رشته مهندسی مکانیک
مهندسی مکانيک شاخهاي مهم از مهندسي است که با طراحي، ساخت و راهاندازي دستگاهها و ماشينها سروکار دارد. اين رشته هم چنين ارتباط نزديک با ماشين هايي دارد که عمل تبديل انرژيهاي مختلف نظير انرژي خورشيد، انرژي هستهاي و انرژي شيميايي به انرژي حرکتي در آن ها انجام مي شود. مهندسي مکانيک بطور کلي نقش بسزايي در بهبود کيفيت کلي زندگي و ارتقا امنيت و آسايش زندگي انسان ها و نيز ايجاد رونق اقتصادي ايفا ميکند. به جرات ميتوان گفت که مهندسی مکانيک گستردهترين رشته مهندسي از نظر دامنه فعاليتها و کاربردها است و در حقيقت بخش کاربردي علم فيزيک به شمار مي آيد تا با استفاده از مفاهيم پايه علوم فيزيک و رياضي به بررسي حرکت اجسام و نيروهاي وارد بر آنها پرداخته و ميکوشد تا با توجه به نتايج بررسيهاي خود ، طرحي نو در زمينه فنشناسي و صنعت ارائه دهد و مسير پيشرفت انسان را هموار سازد. مهندسان مکانيک، اصول اساسي نيرو، انرژي، حرکت و گرما را به کار برده و با دانش تخصصي خود، سيستمهاي مکانيکي و دستگاهها و فرآيندهاي گرمايي را طراحي کرده و ميسازند. مهندسان مکانيک، گستره وسيعي از دستگاهها، فرآوردهها و فرآيندها را توليد ميکنند. به عنوان نمونه :موتورها و سيستمهاي کنترل خودرو و هواپيما، نيروگاههاي الکتريکي، دستگاههاي پزشکي، اجزا و قطعههاي گوناگون از موتورهاي با ابعاد ميکروسکوپي گرفته تا چرخدندههاي غولآسا، فناوري ليزر، طراحي و ساخت به کمک رايانه، ماشيني کردن يا خودکارسازي (اتوماسيون) و روباتيک، انواع گوناگون از فرآوردههاي مصرفي از دستگاههاي تهويه مطبوع گرفته تا رايانههاي شخصي و تجهيزات ورزشي، ماشينها و دستگاههايي که هر يک از اين محصولات را به صورت انبوه توليد ميکنند، بخشي از زمينه هاي مرتبط با مهندسی مکانيک هستند . در نهايت ميتوان گفت اکثريت وساِيل و ابزاري که در زندگي روزمره انسان ها کاربرد دارد و به عبارتي هر وسيله اي که حرکت کند يا انرژي مصرف نمايد، به احتمال زياد يک مهندس مکانيک در طراحي يا ساخت آن نقش داشته است.
مهندسی مکانیک گرایش ساخت و تولید
متخصصان این گرایش با تکنولوژیهای مربوط به ابزارسازی، ریخته گری ، جوشکاری، فرم دادن فلزات، طراحی کارگاه یا کارخانه های تولیدی، ساخت و تولید ماشین آلات صنایع (کشاورزی ، نظامی، ماشین سازی، ابزارسازی ، خودروسازی و … سر و کار دارند. فارغ التحصیلان این دوره قادر خواهند بود در صنایعی مانند ماشین سازی، ابزارسازی، خودروسازی ، صنایع کشاورزی، صنایع هوایی و تسلیحاتی به ساخت و تولید ماشین آلات، طراحی کارگاه و یا کارخانه های تولیدی بپردازند و نظارت و بهره برداری و اجرای صحیح طرحها را عهده دار شوند. دروس این دروه شامل مطالبی در مورد نحوه تولید، طراحی قالبهای پرس، طراحی قید و بندها، کار و برنامه ریزی با ماشینهای اتوماتیک، اصول کلی و نحوه کار با ماشینهای دستی و تعمیر و نصب تمام سرویسهای صنعتی میباشد و درصد نسبتا بالایی از آنها به صورت عملی ارائه می گردد. با توجه به پیشروی کشور به سمت خودکفایی صنایع، این رشته دارای بازار کار خوبی است.
مهندسی مکانیک گرایش طراحی کاربردی
هدف از این گرایش تربیت متخصصانی است که بتوانند در مراکز تولید و کارخانه ها به طراحی اجزاء و مکانیزم ماشین آلات مختلف بپردازند. فارغ التحصیلان میتوانند در کارخانجات مختلف نظیر خودروسازی، صنایع نفت، صنایع نظامی، صنایع تسلیحاتی، صنایع هوافضا، ذوب فلزات و صنایع غذایی و … مشغول به کار شوند. از جمله دروس این دوره می توان دروس مقاومت مصالح، طراحی اجزاء، ارتعاشات، کنترل و دینامیک را نام برد. در این رشته زمینه اشتغال و بازار کار خوبی وجود دارد.
مهندسی مکانیک گرایش تبدیل انرژی
مهندسی مکانیک در دانشگاه پیام نور، در به کار بردن علوم و تکنولوژی جهت طراحی و محاسبه اجزاء سیستم هایی که اساس کار آنها مبتنی بر تبدیل انرژی، انتقال حرارت و جرم است به متخصصان کارآیی لازم را میدهد و آنها را جهت فعالیت در صنایع مختلف مکانیک آماده می سازد. فارغ التحصیلان این دوره قادر به طراحی و محاسبه اجزا و سیستم ها در بخشهای عمده ای از صنایع نظیر صنعت نفت و گاز، صنایع هوایی، صنایع نظامی، صنایع خودروسازی ، نیروگاه ها، صنایع غذایی، ذوب فلزات و … هستند.
دیدگاهتان را بنویسید