معرفی رشته علوم مهندسی مکانیک دانشگاه پیام نور

رشته مهندسی مکانیک
مهندسی مکانیک شاخهای مهم از مهندسی است که با طراحی، ساخت و راهاندازی دستگاهها و ماشینها سروکار دارد. این رشته هم چنین ارتباط نزدیک با ماشین هایی دارد که عمل تبدیل انرژیهای مختلف نظیر انرژی خورشید، انرژی هستهای و انرژی شیمیایی به انرژی حرکتی در آن ها انجام می شود. مهندسی مکانیک بطور کلی نقش بسزایی در بهبود کیفیت کلی زندگی و ارتقا امنیت و آسایش زندگی انسان ها و نیز ایجاد رونق اقتصادی ایفا میکند. به جرات میتوان گفت که مهندسی مکانیک گستردهترین رشته مهندسی از نظر دامنه فعالیتها و کاربردها است و در حقیقت بخش کاربردی علم فیزیک به شمار می آید تا با استفاده از مفاهیم پایه علوم فیزیک و ریاضی به بررسی حرکت اجسام و نیروهای وارد بر آنها پرداخته و میکوشد تا با توجه به نتایج بررسیهای خود ، طرحی نو در زمینه فنشناسی و صنعت ارائه دهد و مسیر پیشرفت انسان را هموار سازد. مهندسان مکانیک، اصول اساسی نیرو، انرژی، حرکت و گرما را به کار برده و با دانش تخصصی خود، سیستمهای مکانیکی و دستگاهها و فرآیندهای گرمایی را طراحی کرده و میسازند. مهندسان مکانیک، گستره وسیعی از دستگاهها، فرآوردهها و فرآیندها را تولید میکنند. به عنوان نمونه :موتورها و سیستمهای کنترل خودرو و هواپیما، نیروگاههای الکتریکی، دستگاههای پزشکی، اجزا و قطعههای گوناگون از موتورهای با ابعاد میکروسکوپی گرفته تا چرخدندههای غولآسا، فناوری لیزر، طراحی و ساخت به کمک رایانه، ماشینی کردن یا خودکارسازی (اتوماسیون) و روباتیک، انواع گوناگون از فرآوردههای مصرفی از دستگاههای تهویه مطبوع گرفته تا رایانههای شخصی و تجهیزات ورزشی، ماشینها و دستگاههایی که هر یک از این محصولات را به صورت انبوه تولید میکنند، بخشی از زمینه های مرتبط با مهندسی مکانیک هستند . در نهایت میتوان گفت اکثریت وساِیل و ابزاری که در زندگی روزمره انسان ها کاربرد دارد و به عبارتی هر وسیله ای که حرکت کند یا انرژی مصرف نماید، به احتمال زیاد یک مهندس مکانیک در طراحی یا ساخت آن نقش داشته است.
مهندسی مکانیک گرایش ساخت و تولید
متخصصان این گرایش با تکنولوژیهای مربوط به ابزارسازی، ریخته گری ، جوشکاری، فرم دادن فلزات، طراحی کارگاه یا کارخانه های تولیدی، ساخت و تولید ماشین آلات صنایع (کشاورزی ، نظامی، ماشین سازی، ابزارسازی ، خودروسازی و … سر و کار دارند. فارغ التحصیلان این دوره قادر خواهند بود در صنایعی مانند ماشین سازی، ابزارسازی، خودروسازی ، صنایع کشاورزی، صنایع هوایی و تسلیحاتی به ساخت و تولید ماشین آلات، طراحی کارگاه و یا کارخانه های تولیدی بپردازند و نظارت و بهره برداری و اجرای صحیح طرحها را عهده دار شوند. دروس این دروه شامل مطالبی در مورد نحوه تولید، طراحی قالبهای پرس، طراحی قید و بندها، کار و برنامه ریزی با ماشینهای اتوماتیک، اصول کلی و نحوه کار با ماشینهای دستی و تعمیر و نصب تمام سرویسهای صنعتی میباشد و درصد نسبتا بالایی از آنها به صورت عملی ارائه می گردد. با توجه به پیشروی کشور به سمت خودکفایی صنایع، این رشته دارای بازار کار خوبی است.
مهندسی مکانیک گرایش طراحی کاربردی
هدف از این گرایش تربیت متخصصانی است که بتوانند در مراکز تولید و کارخانه ها به طراحی اجزاء و مکانیزم ماشین آلات مختلف بپردازند. فارغ التحصیلان میتوانند در کارخانجات مختلف نظیر خودروسازی، صنایع نفت، صنایع نظامی، صنایع تسلیحاتی، صنایع هوافضا، ذوب فلزات و صنایع غذایی و … مشغول به کار شوند. از جمله دروس این دوره می توان دروس مقاومت مصالح، طراحی اجزاء، ارتعاشات، کنترل و دینامیک را نام برد. در این رشته زمینه اشتغال و بازار کار خوبی وجود دارد.
مهندسی مکانیک گرایش تبدیل انرژی
مهندسی مکانیک در دانشگاه پیام نور، در به کار بردن علوم و تکنولوژی جهت طراحی و محاسبه اجزاء سیستم هایی که اساس کار آنها مبتنی بر تبدیل انرژی، انتقال حرارت و جرم است به متخصصان کارآیی لازم را میدهد و آنها را جهت فعالیت در صنایع مختلف مکانیک آماده می سازد. فارغ التحصیلان این دوره قادر به طراحی و محاسبه اجزا و سیستم ها در بخشهای عمده ای از صنایع نظیر صنعت نفت و گاز، صنایع هوایی، صنایع نظامی، صنایع خودروسازی ، نیروگاه ها، صنایع غذایی، ذوب فلزات و … هستند.
دیدگاهتان را بنویسید