معرفی رشته علوم مهندسی صنایع دانشگاه پیام نور

رشته مهندسی صنایع
تعریف و هدف مهندسی صنایع:
مهندسی صنایع در دوره ی کارشناسی ارشد دورهای آموزشی با تأکید بر آموزه های پیشرفته در مهندسی صنایع و تجزیه تحلیل سیستمهای صنعتی میباشد و هدف آن تربیت متخصصانی است که با بهرهگیری از آموختهها و دانشهای مهندسی و دروس اختصاصی این دوره توانایی شناخت، تحلیل و ارائه سیستمهای متشکل از انسان، مواد و ماشین را دارا باشند.
نقش و توانایی مهندسی صنایع:
فارغالتحصیلان این دوره دارای مهارتهای زیر خواهند بود:
1.کشف و بررسی مشکلات وزارتخانهها، سازمانهای ستادی و نظامهای صنعتی
2. جستجوی ارتباط منطقی بین انواع سیستمهای تولیدی و غیرتولیدی
3. کنترل سیستمها جهت پیگیری نواقص و ارائه مدل مطلوب و نهایی
4. برنامهریزی و شرکت در اجرای پروژههای تحقیقاتی ـ صنعتی
5. ارائه الگوهای مناسب برای طراحی واحدهای تولیدی عظیم کشور
ضرورت و اهمیت مهندسی صنایع
ضرورت و اهمیت تربیت کارشناس ارشد با توجه به موارد زیر روشن میشود:
1. تنوع وزارتخانهها و سازمانهای ستادی
2. تنوع صنایع تولیدی
3. تنوع پروژههای صنعتی در دست اجرا
4. نیاز روز افزون صنایع مادر به این دوره
5. نیاز واحدهای مختلف صنایع نظامی به این دوره
6. نیاز اکثر مراکز خدماتی کشور به این دوره
گرایش مدیریت مهندسی مهندسی صنایع
فارغ التحصیلان این دوره دارای توانائی ها و قابلیت های زیر خواهند بود:
• مدیریت واحدهای صنعتی
• تجزیه و تحلیل مشکلات و نارسایی هائی سیستمی و نیز ارائه طریق برای بهبود عملکرد و نیز مدیریت آنها با استفاده از روشهای کمی و نظام گرا
• انجام تحقیق و بررسی در زمینه روشهای مدیریت و بهبود این روشها با توجه به شرایط فعلی کشور
گرایش بهینه سازی سیستم ها
می توان گفت مهمترین، و پیچیده ترین امتحان ورودی کارشناسی ارشد مجموعه مهندسی صنایع، متعلق به گرایش بهینه سازی سیستم ها می باشد. دروسی که در این گرایش از دانشجویان امتحان گرفته می شود نسبت به گرایش های دیگر برای دانشجویان صنایع تخصصی تر بوده و لذا دانشجویان صنایع از این جهت از دانشجویان رشته های دیگر جلوتر هستند؛ ولی باید بگوییم سخت ترین امتحان ورودی مربوط به این گرایش می باشد.فارغ التحصیلان گرایش بهینه سازی سیستم ها توانایی کارهایی از قبیل مدلسازی، برنامه ریزی در پروژه های مختلف، بررسی مشکلات و ارائه بهترین الگوها در سازمان ها و کارخانه ها برای بهینه سازی مسائل مختلف از قبیل انسان، مواد و ماشین آلات را دارا هستند. آنها سعی می کنند ارتباط منطقی بین اجزاء انواع سیستمهای تولیدی و غیر تولیدی را جستجو کرده و بازدهی آنها را افزایش دهند. البته باید عرض کنیم که شاید این اهداف در مورد مهندسین صنایع در دوره کارشناسی (گرایش تولید صنعتی و گرایش تحلیل سیستم ها) نیز صادق باشد؛ ولی دانشجویان در دوره کارشناسی ارشد بهینه سازی سیستم ها سعی می کنند مطالب را بصورتی عمیقتر و تخصصی تر دنبال کنند و مخصوصاً با خواندن درس هایی که به برنامه ریزی و مسائل سیستماتیک مربوط می شود، مدلسازی و ارائه الگوهای مناسب را در خود تقویت کنند.
گرایش سیستم های کلان
کارشناسی ارشد مهندسی صنایع در دانشگاه پیام نور، گرایش مدل سازی سیستم های کلان، به نوعی گرایش دوم مقطع کارشناسی ارشد در رشته مهندسی صنایع به حساب می آید که با توجه به وجود درس ریاضی در این آزمون، فارغ التحصیلان سایر رشته های فنی- مهندسی نیز میتوانند بخت خود را برای قبولی در این رشته بیازمایند.مدل سازی سیستم های کلان به تعلیم و تحقیق در زمینه برنامه ریزی و طرح سیستمهای مختلف موردنیاز جامعه می پردازد. این سیستم ها عموماً در ابعاد مختلف منطقه، یا کشور مطرح میشوند. سیستم های حمل و نقل، آب رسانی و فاضلاب، ارتباطات، انتقال و توزیع کالاها، تأمین و توزیع انرژی، خدمات آموزشی یا بهداشتی از اینگونه اند. در کلیه این سیستم ها هر یک از ابعاد اقتصادی، اجتماعی و تکنولوژیک سیستم از اهمیت ویژهای برخوردار است. این گرایش به مطالعه، مدلسازی و تجزیه و تحلیل اینگونه سیستم ها می پردازد و با در نظر گرفتن ابعاد مختلف آنها و همچنین با توجه به نیازها، اولویت ها و امکانات جامعه بهترین سیستم را طراحی مینماید.
دیدگاهتان را بنویسید