معرفی رشته علوم شیمی دانشگاه پیام نور

رشته شیمی
مقدمه:
تاریخ پیدایش دانش شیمی را شاید بتوان با پیدایش انسان بر کره زمین همزمان دانست. تاریخ، پر از افسانههای کیمیاگری و کیمیاگران و رویاهای انسان در رسیدن به غیرممکنها بوده است. تردیدی نیست که دنیای امروز تا حد قابل ملاحظهای بر اثر فعالیتهای شیمی دانها شکل گرفته است. بدون توسعه شیمی و صنایع شیمیایی در هر کشوری، صنایع آن کشور چهرهای ناقص خواهد داشت.شیمی، دانش مولکولها، اتمها و پیوندهاست. دانشی که میتواند خواص ماده، چگونگی تغییرات و شیوه تولید آنها را بررسی کند. دانش شیمی دانشگاه پیام نور، زیربنای بسیاری از علوم دیگر زیستی و صنعتی است.یک شیمی دان با موادی سروکار دارد که هریک دارای خواص گوناگونی است. آشنایی با این مواد و خواص آنها در یک مجموعه دانشگاهی به عنوان رشته شیمی جای میگیرد.
اهداف رشته شیمی:
الف- رشد اتکاء به نفس و قوه ابتکار و پژوهش در دانشجو جهت انجام تحقیق مستقل درشیمی.
ب- افزایش توانائی و مهارت دانشجو به منظور احراز مسئولیت های شغلی درسطح یک صاحب نظر در یکی از سه زمینه شیمی محض ، شیمی کاربردی و شیمی آموزشی باتوجه به نیازهای جامعه (تربیت کادر آموزشی و پژوهشی مورد نیاز دانشگاه ها و موسسات تحقیقات دولتی و غیردولتی).
ج- رشد تعمق و نگرش کلی دانشجو درعلم شیمی به منظور بالابردن توانائی او در درک مسائل در ارتباط با یکدیگر وکاربرد این توانائی در رفع نیازهای جامعه.
نقش و توانایی:
الف) عهدهدار شدن مسئولیت تدریس در رشته شیمی و نیز هدایت آزمایشگاهها.
ب) همکاری در زمینههای مختلف شیمی در دانشگاهها و نیز مؤسسات پژوهشی کشور.
ج) آمادگی برای ادامه تحصیلات بالاتر در جهت تأمین کادر علمی دانشگاهها و سایر مراکز پژوهشی.
ضرورت و اهمیت شیمی:
الف) رفع کمبود هیئت علمی برای دانشگاههای کشور در سطح مربی.
ب) تربیت محققین و پژوهشگران مجرب برای کار در مؤسسات تحقیقاتی و صنعتی کشور و در نتیجه کوشش در رفع وابستگی تحقیقاتی و صنعتی جامعه اسلامی.
شیمی آلی
زمینهای است که از دیدگاه تکنولوژی اهمیتی فوقالعاده دارد. شیمی آلی شیمی رنگ و دارو ، کاغذ و مرکب ، رنگینهها و پلاستیکها ، بنزین و لاستیک چرخ است. شیمی آلی، شیمی غذایی است که میخوریم و لباسی است که میپوشیم.از جمله فرصتهای شغلی ممکن می توان برای افراد متخصص در این گرایش میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
سنتز ترکیبات آلی: کار درمراکز داروسازی و کمک به سنتز دارو و مواد آرایشی بهداشتی.
طیف سنجی آلی: کار در آزمایشگاههای شناسایی مواد شیمیایی کنترل کیفی.
صنایع شیمی آلی و پلیمر: ارتباط تنگاتنگی بین شیمی آلی و شیمی پلیمر وجود دارد. سنتز پلیمرهای جدید، اصلاح ساختار پلیمرها به منظور بهبود خواص آنها و ایجاد خواص جدید برای کاربردهای خاص میتواند انگیزهای برای کارخانجات و مراکز علمی برای استفاده از یک کارشناس ارشد شیمی آلی باشد.
سینتیک و مکانیزم واکنشهای آلی: بسیاری از صنایع فعال شیمی مخصوصاً بخشهای درگیر با پتروشیمی و نفت شاخهای از شیمی آلی هستند که با بررسی مکانیسم واکنشها و سنتیک آنها میتوان اطلاعات ارزشمندی بدست آورد و برای ساخت کاتالیزورهای جدید و افزایش سرعت واکنشها و نیز افزایش راندمان تولید از آنها استفاده کرد که این ها همه از تخصصهای یک شیمیدان آلی است.
شیمی تجزیه
کنترل کیفیت و محصول بیشتر صنایع تولیدی نیازمند به تولید با کیفیت یکنواخت هستند. برای کسب اطمینان از برآورده شدن این نیازمندی، مواد اولیه و همچنین محصول نهایی تولید شده مورد تجزیههای شیمیایی وسیعی قرار میگیرند.نمایش و کنترل آلوده کنندهها: فلزات سنگین پسماندههای صنعتی و حشره کشهای آلی کلردار ، دو مشکل کاملا شناخته شده مربوط به ایجاد آلودگی هستند. به منظور ارزیابی چگونگی توزیع و عیار یک آلوده کننده در محیط ، به یک روش تجزیهای حساس و صحیح نیاز است و در کنترل پسابهای صنعتی ، تجزیه شیمیایی روزمره حائز اهمیت است.مطالعات پزشکی و بالینی: عیار عناصر و ترکیبات مختلف در مایعات بدن ، شاخص های مهمی از بی نظمیهای فیزیولوژیکی میباشند. وجود قند بالا در ادرار که نشانهای از یک حالت دیابتی است و وجود سرب در خون ، از شناختهترین مثال ها در این زمینه میباشد. که همه به تجزیه کیفی و کمی نیاز دارند.عیارگیری از دیدگاه تجاری در برخورد با مواد خام نظیر سنگ های معدنی ، ارزش سنگ معدن ، از روی فلز موجود در آن تعیین میشود. این موضوع ، مواد با عیار بالا را نیز غالبا شامل میشود. بطوری که حتی تفاوت کم در غلظت میتواند از نظر تجاری تاثیر قابل ملاحظهای داشته باشد. بنابراین یک روش تجزیهای قابل اعتماد و صحیح از اهمیت اساسی برخوردار است.
دیدگاهتان را بنویسید